اقامت وحدة العلاقات الثقافية بالتعاون مع قسم علوم الحياة في كلية التربية للعلوم الصرفة (ابن الهيثم) محاضرة علمية بعنوان (فسلجة الاجهاد في النبات) حاضر فيها تدريسيوا القسم (أ.د. وفاق امجد القيسي و م.د. اسعد كاظم) على قاعة المرحوم الاستاذ الدكتور فهد علي حسين.

واشارت المحاضرة الى تعرض النباتات إلى أنواع مختلفة من الإجهادات الحيوية وغير الحيوية تؤدي هذه الإجهادات إلى مايسمى بالإجهاد المؤكسد Oxidative stress داخل خلايا النبات ، نتيجة الزيادة في تراكيز قيم أنواع الأوكسجين الفاعله Reactive  oxygen species (ROS) والتي تتضمن بيروكسيد الهيدروجين (H2O2) ، الأوكسجين المفرد (1O2)، جذر السوبر أوكسيد    (O2) و جذر الهيدوكسيل (OH)  ، هذه الجذور الحرة تستطيع مهاجمة مكونات الخلية مباشرةً مثل الأغشية الخلوية والبروتينات والدهون والاحماض النووية والصبغات النباتية مما يعرض الخلية إلى الموت .

  • ولأجل مقاومة أو تحمل المستويات العالية من ROS فقد طورت النباتات نظاماً دفاعياً يحمي الخلايا ويحد من التأثيرات المؤكسدة للجذور الحرة ويشمل مكونات هذا النظام مضادات الأكسدة الإنزيمية والتي تشمل انزيمات Superoxide dismutase (SOD),Catalase (CAT),Peroxidase (POD),Ascorbate peroxidase (APX),Glutathione peroxidase (GPX)

  • ومضادات الأكسدة غير الإنزيمية تتضمن Carotenoids، Ascorbic acid ، ،Vitamin E، Flavonoids ، Glutathione.


The Physiology of stress in plant

The unit of cultural relations cooperated with the department of Biology in college of education for pure science (Ibn Al-Haitham)holds a seminar entitled (The Physiology of stress in plant) read by prof.Dr.Wifaq Amjad Al-Qaiai and the instructor Asa’ad Kadum)at the hall of the Late prof.Dr.Fahad Ali Hussein

The  lecture refers to exposure the  plants to different types of biological and non-biological stresses .These stresses lead to the so-called oxidative stress within the cells of the plant, as a result of  increase in concentrations of the values of the types of oxygen active Reactive oxygen species (ROS), which includes hydrogen peroxide (H2O2), single oxygen (1O2 ), The super oxide root (O-2) and the hydroxide root (OH); these free radicals can directly attack cell components such as cellular membranes, proteins, fats, nucleic acids and plant pigments,

In order to resist or tolerate high levels of ROS, the plants have developed a protective system that protects cells and limits the oxidative effects of free radicals. The components of this system include enzymatic antioxidants, including Superoxide dismutase (SOD), Catalase (CAT), Peroxidase (POD), Ascorbate peroxidase APX), Glutathione peroxidase (GPX)

Non-enzymatic antioxidants include Carotenoids, Ascorbic acid, Vitamin, Flavonoids ، Glutathione.,

IhcoeduAuthor posts

Avatar for ihcoedu

كلية التربية للعلوم الصرفة (ابن الهيثم) College of Education for Pure Science (Ibn Al-Haitham)

Comments are disabled.