ناقش قسم الكيمياء في كلية التربية للعلوم الصرفة (ابن الهيثم) رسالة الماجستير الموسومة (تحضير، تشخيص ودراسة الفعالية البيولوجية لليكاندات قواعد شف جديدة ومعقداته مع بعض الأيونات الفلزية ) للطالب (سلام كريم صاحب علي ) التي انجزها تحت اشراف التدريسية في القسم ( أ.م.د. لقاء خالد عبد الكريم ).

ونوقشت الرسالة من قبل الذوات اعضاء لجنة المناقشة المدرجة اسمائهم فيما يلي عل قاعة المرحوم (أ.د. فهد الجبوري) :

• أ.د. عامر جبار جراد                رئيسا

• ا. م. د. فوزي يحيى وداي      عضوا

• ا. م. د. وليد خالد مهدي         عضوا

• ا.م.د. لقاء خالد عبد الكريم    عضوا ومشرفا

ويهدف البحث الى :

• تحضير ليكندين قواعد شف من مفاعلة الفانلين مع 3- امينو 1- فنيل 2- بيرزولين-5-اون لتكوين الليكاند الاول ومن مفاعلة 4- (ثنائي مثيل امينو)بنزلديهايد مع نفس الامين لتكوين الليكاند الثاي

• تشخيص اليكانات المحضرة بواسطة التحليل الدقيق للعناصر وطيف الاشعة تحت الحمراء وفوق البنفسجية وطيف الكتلة وطيف الرنين النووي المغناطيسي

• شخصت المعقدات المحضرة بالاضافة الى الدراسات السايقة المستخدمة في تشخيص الليكاندان تم استخدام دراسة الحساسية المغناطيسية فضلا عن دراسة نسبة الفلز في المعقدات

• واخيرا اختبرت المركبات ضد نوعين من البكتريا الموجبة والسالبة الكرام

تتناول هذه الدراسة تحضير ليكاندات قواعد شف جديدة المشتقة من ( 3- امينو-1- فنيل -2- بيرزول -5- اون) مع الفانلين لتكوين ليكاند (SB1) و 4- (ثنائي مثيل امينو) بنزالديهايد لتكوين ليكاند      ( (SB2 حيث تم تشخيص الليكاندين بواسطة  التقنيات الطيفية مثل اطياف الاشعة  تحت الحمراء وفوق البنفسجية والمرئية و  الرنين النووي المغناطيسي للبروتون التحليل الدقيق للعناصر و الكتلة .

و تتألف معقدات مختلطة الليكاند من قواعد شف و حامض الانثرانيلك مع أيونات بعض العناصر مثل M(II): Co وNi و Cuو Cdو Hg, شخصت هذه المعقدات بواسطة التحليل الدقيق للعناصر والتوصيلية المولارية و الأشعة تحت الحمراء وفوق البنفسجية والمرئية والامتصاص الذري وقياس الحساسية المغناطيسية .

وقد اظهرت بيانات الأطياف بان الليكاندين ( SB1و SB2) متعادل ثنائي السن ومتناسق مع الايونات الفلزية من خلال ذرة النتروجين لمجموعة الازوميثين وذرة النتروجين لحلقة البايرزول والشكل المتوقع لكل المعقدات هو الثماني السطوح .

وأخيرا تم اختبار الفعالية البايولوجية المضادة للبكتريا تجاه Staphylococcus aureus و Escherichia coli لليكاندات ومعقداتها بتقنية قياس منطقة التثبيط (ZI)   ..

وفي ختام رسالته اوصى الطالب بالتوصيات التالية :

1. تحضير معقدات باستخام املاح فلزية جديدة

2. استخدام قواعد شف في الكيمياء التحليلية وفي تقدير ايونات الفلزية

3. دراسة التحليل الحراري لليكاندات قواعد شف ومعقداتها

4. دراسة الفعالية البكترية لقواعد شف ومعقداتها

Synthesis, Characterization and Biological Activity Study of New Schiff Bases Ligands and Its Complexes with Some Metal Ions

salam kareem sahib ali

Supervisor: Dr. Lekaa Khalid Abdul Karem

Title: Assistant professor

Aim of the work

• Synthesize the Schiff base SB1 that is derived from vanillin with 3-Amino-1-phenyl-2-pyrazoline-5-one.

• Synthesize the Schiff base SB2 that is derived from 4-(dimethyl amino) benzalaldehyde with 3-Amino-1-phenyl-2-pyrazoline-5-one.

• Characterize the synthesized ligands SB1 and SB2 by the use of elemental micro analysis (C.H.N.), FT-IR, 1H-NMR, UV–Vis, GC-MS and study they anti-bacterial activity that is tested against gram negative and gram-positive bacteria.

• Preparing mixed ligand compounds of Co(II), Ni(II), Cu(II), Cd(II) and Hg(II) ions with Schiff bases SB1 and SB2 considered as the primary ligand and (A) considered as the secondary ligand.

• Characterizing the prepared mixed ligands complexes by the use of elemental micro analysis (C.H.N.), UV–Vis, FT-IR, magnetic measurements as well as studying the anti-bacterial activity, that is tested against gram negative and gram positive bacteria.

Abstract

This study deals with Schiff base ligands derivative from (3-Amino-1-phenyl-2-pyrazoline-5-one) with 4-Hydroxy-3-methoxybenzaldehyde to create ligand (SB1) and 4-(Dimethylamino) benzaldehyde to create ligand (SB2).

The two ligands were characterized by spectroscopic techniques such as infrared, ultraviolet, 1H NMR and element analysis, mass spectrometry.

Mixed ligands complexes were composed of Schiff bases and Anthranillic acid with some transition elements ions M (II) such as: Co, Ni, Cu, Cd and Hg. These complexes were identified by elemental micro-analysis, molar conductivity, infrared, ultraviolet-visible, atomic absorption, and magnetic susceptibility measurement.

The spectral data showed that the ligands SB1 and SB2 as a neutral bi dentate and consistent with metal ions through the N atom of the azomethine group and the N atom for pyrazole ring. The expected geometric shape is the octahedral for all complexes.

Finally, the biological antibacterial efficiency of the ligands and their complexes was tested from Staphylococcus aureus and Escherichia coli by the measurement of the inhibition zone (ZI).