جرت يوم  الخميس  الموافق  6  /12/ 2018  على  قاعة المرحوم الدكتور سالم عبدالحميد المناقشة العلنية لرسالة طالب الماجستير حسين شوقي رضا الموسومة:

دراسة بعض الواسمات المناعية في لعاب ومصل مرضى اللثة

حيث تألفت لجنة المناقشة من التدريسيين الأفاضل :

أ.م.د .  حازمة موسى خليل             رئيسا

أ.م.د . فرحان عبود رسن                 عضوا

أ.م.د . زينب ثامر شويت                  عضوا

ا.م.د . زهراء حسين محمد             عضوا ومشرفا

ملخص البحث

تقصت هذه الدراسة   دور الحركيات الكيميائية (MCP-1 وMIP-1α وCTGF) للعاب والمصل في امراضية مرض التهاب دواعم السن المزمن وعلاقتها بشدة المرض فضلا عن دور فيتامين D وفعالية انظيمات وظائف الكبد (ALT وAST وALP وGGT) في عينة من المرضى العراقيين. شملت الدراسة عينات 64 شخصا من مرضى التهاب دواعم السن المزمن و24 شخصا سليما تم اعتمادهم كعينات سيطرة ومن كلا الجنسين. اذ جمعت عينات الدراسة من المركز التخصصي للاسنان في الكاظمية / بغداد بدا من شهر اب 2017 ولغاية نهاية شهر كانون الثاني 2018 . وفي ضوء الفحص السريري قسم عينات الدراسة على ثلاث مجاميع التي كانت مجموعة التهاب دواعم السن الطفيف (30 مريضا) ومجموعة التهاب دواعم السن المعتدل (26 مريضا) ومجموعة مرضى التهاب دواعم السن الشديد (8 مرضى).

توصلت الدراسة الى النتائج الاتية:

1-    عدم وجود علاقة معنوية بين معدل العمر والجنس ومرض التهاب دواعم السن المزمن .

2-    ارتفاع مستوى الحركي الكيميائي MCP-1 تدريجيا في لعاب ومصل مرضى التهاب دواعم السن المزمن اذ بلغ اعلى مستوى في مجموعة الالتهاب الشديد (891.79±19.91) بيكوغرام/مليلتر في اللعاب و(189.64±( 34.97 بيكوغرام/مليلتر في المصل مقارنة بعينات افراد السيطرة (361.97 ±60.49 ) و42.81) ±5.73 ) بيكوغرام/مليلتر على التوالي.

3-    ارتفاع مستوى الحركي الكيميائي MIP-1α تدريجيا في لعاب ومصل مرضى التهاب دواعم السن المزمن اذ بلغ اعلى مستوى في لعاب ومصل مجموعة الالتهاب الشديد          (285.34± (24.5و(146.08±30.61) بيكوغرام/مليلتر مقارنة بعينات افراد السيطرة125.45)  ±(29.63 و100.04)±5.42) بيكوغرام/مليلتر على التوالي.

4-    ارتفاع مستوى عامل نمو النسج الضامة CTGF في اللعاب والمصل وبخاصة في مجموعة التهاب دواعم السن الشديد مقارنة بالمجاميع الاخرى وافراد السيطرة .

5-    انخفاض مستوى فيتامين D تدريجيا في لعاب المجاميع الثلاث من مرضى التهاب دواعم السن المزمن (10.79) و(8.17) و(5.97) نانوغرام/مليلتر مقابل ((15.07 نانوغرام/مليلتر في لعاب افراد السيطرة .فضلا عن انخفاضه في عينات المصل.

6-    ارتفاع مستوى انظيمات الكبد ALTوAST وALP وGGT في لعاب ومصل مرضى التهاب دواعم السن المزمن وبخاصة مجموعة الالتهاب الشديد وكان مستوى الانظيمات في المصل اعلى من مستوياته في اللعاب .

وحضر المناقشةجمع من التدريسيين وطلبة الدراسات العليا وذوي الطالبة والضيوف الكرام .تمنياتنا للطالبة الموفقية والنجاح.

On Thursday, the 6th of December 2018, The MSc thesis discussion of student (Hussein Shawqi Redha) from department of Biology entitled (Study of some immunological markers in saliva and serum of patients with gum disease)has been discussed

The discussion committee:-

Asst.prof.Dr.Hazima Moosa Khalil    Head

Asst.prof.Dr.Farhan Abood Reasan    member

Asst.prof.Dr.Zainab Thamir Shuwait     member

Asst.prof.Dr.Zahra’a Hussein Mohammed   supervisor committee

The Abstract

The present study aimed to investigate the role of chemo kines (MCP-1, MIP-1α and CTGF) of saliva and serum in parthenogenesis of chronic periodontists disease and their role with severity of disease, as well as vitamin D and liver function enzymes (ALT, AST, ALP and GGT) in sample of Iraqi patients. A total of  64 persons with chronic periodontists and 24 healthy persons as a control sample and in both gender. The samples collected from Specialized Medical Center for Dental Medicine/ AL-Kadhimiya –Baghdad during the period October 2017-February 2018. Based on clinical examination, the patients were distributed into three clinical groups: 30 mild periodontists, 26 moderate periodontists and 8 severe periodontists

The study reached the following results

There is no significant relationship between the age and sex means with chronic periodontists

The MCP-1 levels was gradually increased in saliva and serum in chronic periodontists patients and the highest level was observed in severe inflammation group 891.79±19.91 pg/ml in saliva and 189.64±34.97 pg/ml in serum as compared with control samples 361.97 ± 60.49 and 42.81± 5.73 pg/ml respectively.

The CTGF level was increased in saliva and serum, especially in sever chronic periodontists as compared to other groups and control individuals

The vitamin D level was gradually decreased in saliva of three chronic periodontists patient groups 10.79, 8.17 and 5.97 ng/mL vs 15.07 ng/ml in controls, as well as decrease in serum samples.

The liver enzymes ALT, AST, ALP, and GGT levels were increased in saliva and serum of chronic periodontists patients especially in severe chronic periodontists group and the level of enzymes were higher in serum than saliva

كلية التربية للعلوم الصرفة ابن الهيثمAuthor posts

Avatar for كلية التربية للعلوم الصرفة ابن الهيثم