جرت يوم الاثنين الموافق 31 / 12/ 2018  على  قاعة المرحوم الدكتور  أ.د. فهد علي حسين المناقشة العلنية لرسالة طالبة الماجستير رواء عماد جلود من قسم علوم الحياة و الموسومة :

الكشف عن aflatoxin B1 في لحوم الأغنام العراقية وازالة السمية بأستخدام بعض الطرق الفيزياوية

حيث تألفت لجنة المناقشة من التدريسيين الأفاضل :

أ.م.د.ثامر عبد الشهيد محسن              رئيسا

أ.م.د. محمد حسين مشرف                عضوا

أ.م.د. سمية نعيمة حوار                   عضوا

م.د. فادية فلاح حسن                       عضوا ومشرفا

أجريت الدراسة الحالية في كلية التربية للعلوم الصرفة ابن الهيثم /جامعة بغداد والتي شملت (73) عينة من لحوم الأغنام التي جمعت عشوائيا من مناطق الذبح المحلية والمجازر الحكومية المعتمدة في محافظة بغداد (الكرخ ، والرصافة)، وتمثلت ايضاً ب 50 عينة من لحوم الأغنام الطازجة المذبوحة حديثًا ( 25الكبد ، و25 عضلات الزند )، و ((13 عينة من اللحم المفروم و((12 عينة من الباسطرمة، حيث تم عزل وتشخيص الفطريات الموجودة في اللحوم , واستخدمت طريقتين للزرع هي طريقة الزرع المباشرة وغير المباشرة، وقد أظهرت نتائج طريقة الزرع المباشرة وجود اجناس
مختلفة من الفطريات والتي شملت Aspergillus spp.، Penicillium spp.، Rhizopus spp.،                       Mucor spp.، Cladosporium spp.، Fusarium spp.، Moniliella، Yeast spp.، حيث كان جنسAspergillus spp. هو الأكثر انتشاراً في جميع العينات.

            اما طريقة الزرع غير المباشرة فكانت النتائج متمثلة بالاجناس التالية Aspergillus spp.، Penicillium spp.، Rhizopus spp.، Mucor spp.، Cladosporium spp.، Fusarium spp.، Moniliella spp.، Botrytis spp.، Trichothecium spp.، Ulocladium  spp.،     Yeast Spp، حيث كانت الخمائر هي الأكثر سيادة عدا العضلات حيث كان جنس Aspergillus spp. هو الاكثر سيادة في كلتا الطريقتين.

بينت نتائج الكشف عن aflatoxin B1 ان 71 من العينات ملوثة بالسم وبتراكيز مختلفة تراوحت من 42ppb-467ppb، 242ppb-459ppb، 25ppb-422ppb،65ppb-492ppb لكل من اللحم المفروم ، الباسطرمة ،العضلات والكبد على التوالي .

تمت عملية تحطيم السم للعينات الحاوية على اعلى تركيز باستعمال الاشعة الفوق البنفسجية لمسافتين (60 سم و 120سم) بين العينة ومصدر الاشعة ، ولوقتين 15دقيقة ، و 30دقيقة لكل مسافة وبينت  النتائج وجود فرق معنوي  (P<0.01) بين الوقتين باستخدام المسافة نفسها ، وايضا وجود فرق معنوي (P<0.01) بين المسافتين باستعمال الوقت نفسة ، وكانت افضل طريقة للتحطيم في البعد    60 سم لمدة 30 دقيقة , حيث اختزل السم في اللحم المفروم من 467 ppbالى 74.5 ppb، في الباسطرمة من  459 ppbالى 112 ppb، في الكبد من2ppb49 الى 100 ppb وفي اللحم من 422 ppb الى 102.5 ppb. اما طريقة الاوزون، تم استعمال الاوزون الجاف بتركيزين 2)غم و4غم) وايضا لوقتين5) و(10 دقائق لكل تركيز واظهرت النتائج وجود فروق معنوية P<0.01)) بين الوقتين للوزن نفسة ، وأيضا بين الوزنين للوقت نفسة ، وكانت الطريقة الأكفأ في خفض تركيز السم عند الوزن 4غم لمدة  10دقائق حيث انخفض تركيز السم في اللحم المفروم من 467ppb الى 12ppb، في الباسطرمة فقد انخفض من  459ppb الى 21,5ppb، وفي الكبد من  492ppbالى 22ppb، اما في اللحم من 422ppb الى 22,5ppb.

بينت نتائج الدراسة النسجية المرضية في الكبد عند تركيز(492ppb) يوجد تغلظ في النوى، تنكس مائي ، وتنخر، اما عند التركيز (467ppb) كانت هناك اضرار نسجية متمثلة بتغلظ النوى وزيادة في أعداد خلايا كبفر، وعند التركيز (65ppb) لم تكن هناك اية اضرار واضحة .

اما في العضلات فأظهرت النتائج ان تركيزي ((422ppb ، 384ppb)) كانت هناك اضرار نسيجية متمثلة بتجمع الحامض المتجانس، بينما  في التركيز25ppb)) لم يكن هناك اي ضرر.

اوضحت نتائج الدراسة النسيجية المناعية  للتراكيز نفسها لكل من الكبد والعضلات باستعمال الواسم المناعي TNF-α في الكبد عند التركيز492ppb)) كان هناك تعبير مناعي شديد (+++)، بينما كان التعبير المناعي (++) عند التركيز(467ppb)، ولم يكن هناك اي تعبير(-) عند التركيز(65ppb)، اما في العضلات  فقد اظهرت النتائج ان العينات التي تحوي على تركيز 422 ppb)) كان التعبير المناعي (+++)، اما في التركيز(384 ppb)  كان التعبير المناعي (++)، ولم يكن هناك اي تعبير في التركيز 25ppb)).


 

MSc.Thesis  discussion of student  Rawa’a Emad Jalood from department of Biology

On Monday, the 13th of December 2018, MSc.Thesis  discussion of student  Rawa’a Emad Jalood from department of Biology entitled (Detection of aflatoxin B1 in Iraqi sheep meat and detoxification using some physical methods)has been discussed

The discussion committee

Asst.Prof.Dr.Thmir Abdulshaheed Mouhsen     head

Asst.prof.Dr.Mohammed Hussein Musharaf     member

Asst.prof.Dr.Sumaya Naema Hawar     member

Asst.Dr.Fadia Falah Hassan   supervisor member

Abstract

The study was conducted at the College of Education for Pure Sciences (Ibn Al-Haitham University of Baghdad; the study included collection of 73 samples of sheep meat that collected randomly from the local approved government slaughter areas in Baghdad (Al-Karkh and Al-Rusafa). The collected samples involved 50 samples from fresh sheep meat (25 liver and 25 triceps muscles), 13 of minced meat and 12 of basterma samples. All the meat samples were cultured on appropriate medium and then diagnosed;Two methods of culture were used which are direct and indirect to detect Fungi in the samples. The results of direct method found the following fungi: Aspergillus spp.,Penicilliumspp., Rhizopusspp. ,Mucorspp., Cladosporiumspp.,Fusarium spp.,Moniliella and Yeastspp., while Aspergillus spp. is the most common genus that isolated from the samples. While in indirect methods of the culture, the following fungi were isolated: Aspergillus spp., Penicilliumspp.,Rhizopusspp., Mucorspp.,Cladosporiumspp., Fusarium spp., Moniliellaspp., Botrytis spp., Trichotheciumspp. and Ulocladiumspp.,Yeast Spp,while yeasts were the most common fungi in the samples except in the muscles where Aspergillus spp. was the predominant fungi in both isolation methods.

The results of the detection of aflatoxin B1 showed that 71 of the collected samples were contaminated with different concentrations of aflatoxin ranging from 42ppb-467 ppb, 242ppb-459ppb, 25ppb-422ppb and 65ppb-492 ppb for the samples of minced meat, basterma,liver and muscles respectively.

Toxin degradation using ultraviolet radiation of samples with highest concentration using ultraviolet radiation for two distances (60 cm and 120 cm) for 15 and 30 minutes per distance;the results showed a significant difference (p<0.01) between the two times (15 and 30 minutes) for same distance, and also a significant difference (p <0.01) between two distances using the same time, and the best method for sample degradation was in the distance of 60 cm for 30 minutes, where the toxin concentration was reduced from 467ppb to 74.5 in the minced meat, in basterma from 459ppb to 112ppb, in the liver from 492ppb to 100ppb and in meat from 422ppb to 102.5ppb. Interestingly, using of ozone method, where dry ozone was used with weight of 2 gm and 4 gm and for 5 and 10 minutes for each weight, the results showed significant differences between different times for the same weight and also between different weights at the same time, and the effective method in the reduction of toxin concentration was at 4 gm for 10 minutes; the concentration of toxin was reduced in meat from 467ppb to 12pp, in basterma from 459ppb to 21.5ppb, in liver from 492ppb to 22ppb,and meat from 422ppb to 22.5ppb.

The results of the histopathological study in the liver at the concentration 492 ppb showed that there were increases in the diameter of the nuclei, water dehydration and necrosis,while at concentration 467 ppb there were increases in the diameter of in the nuclei and increases in the number of kupffr cells, whileatc on concentration 65 ppb no obvious damages were seen.

In the muscles, the results showed that the concentrations of 422ppb and 384ppb had a structural damages including homogeneous aggregation of the acid, whereas at concentration 25 ppb there was no damage.

The results of the immuno-histological study of the studied concentrations of the toxin in both liver and muscle using TNF-α as a marker that the liver at 492 ppb showed a strong immunological expression (+++), while the expression was (++)at 467 ppb, while no expression was seen (-) at the concentration 65ppb. Additionally, the immunological expression was (+++)in the muscles samples with concentration of  422 ppb, while the expression was (++)in samples with concentration 384 ppb,and there was no expression found at concentration 25ppb

IhcoeduAuthor posts

Avatar for ihcoedu

كلية التربية للعلوم الصرفة (ابن الهيثم) - College of Education for Pure Science (Ibn Al-Haitham)

Comments are disabled.