جرت على  قاعة المرحوم الدكتور   سالم عبد الحميد   في المناقشة العلنية لرسالة طالب الماجستير احمد عمران عناية  الموسومة :

دور العناصر الصغرى النانوية والفينولات في بعض صفات النمو والمركبات الفعالة لنبات الفلفل الحار Capsicum annuum L. في الزراعة المائية

حيث تألفت لجنة المناقشة من التدريسيين الأفاضل :

أ.د . عباس جاسم حسين                  رئيسا

أ.م.د . احمد نجم عبدالله                    عضوا

أ.م.د .سميرة مؤيد ياسين                  عضوا

ا.م.د.ماهر زكي فيصل                      عضوا ومشرفا

اُختيرَ البيت الزجاجي التابع لقسم علوم الحياة – كلية التربية للعلوم الصرفة (ابن الهيثم) – جامعة بغداد موقعاً لتنفيذ التجربة خلال موسم النمو 2017 – 2018 باستعمال وحدة المزارع المائية لتنمية شتلات الفلفل الحار Capsicum annum (L.) بهدف معرفة دور العناصر الصغرى النانوية بالتراكيز (0 و 5 و 10 و 20 و 40) مايكروغرام. لتر-1، والفينولات بالتراكيز (0 و 0.1 و 0.2 و 0.3 و 0.4) مل. لتر-1 على بعض صفات النمو والمركبات الفعالة للنبات.

اعتُمِدَ التصميم العشوائي الكامل Completely Randomized Design (CRD) لتجربة عاملية، وبثلاثة مكررات (5 تراكيز العناصر الصغرى النانوية × 5 تراكيز الفينولات × 3 مكررات) متضمنةً التجربة بذلك 75 وحدة تجريبية. واعتُمِدَ في مُقارنة المُتوسِطات اختبار أقل فرق معنوي Least Significant Difference (LSD) عندَ مُستوى احتمال (P ≤ 0.05)، وكانت نتائج التجربة ما يأتي:

  1. التأثير المعنوي للعناصر الصغرى النانوية بالتركيز 20 مايكروغرام. لتر-1 في زيادة ارتفاع النبات، وقطر الساق، وحجم الجذر، وعدد الأوراق، والمساحة الورقية الكلية، وعدد الأفرع، والأوزان الطرية والجافة للمجموعين الخضري والجذري، ومعدل النمو المطلق، واستدامة الكتلة الحيوية، ومحتوى كل من الحديد والزنك والمنغنيز والنحاس والبورون، وعدد الثمار ووزنها الطري ونسبة الكربوهيدرات، ومحتوى فيتامين C، وتراكيز المركبين الفعالين Capsaicin و 2-dihidrocapsaicin. فيما سجَّلَ التأثير المعنوي للتركيز 10 مايكروغرام. لتر-1 زيادة محتوى النتروجين والفسفور والبوتاسيوم ونسبة البروتين ومحتوى الكلوروفيل. أما التأثير المعنوي للتركيز 40 مايكروغرام. لتر-1 فاقتصرَ على طول الجذر وتركيز المركبين الفعالين Nonivamide و 4,4-Dimethyl-2-pentanone في الثمار.

  2. استعمال الفينولات رشاً على المجموع الخضري بالتركيز 0.2 مل. لتر-1 كانت ذات تأثير معنوي في زيادة ارتفاع النبات، وقطر الساق، وطول الجذر، وعدد الأفرع، والوزنين الطري والجاف للمجموع الخضري، ومحتوى النتروجين، ومحتوى كل من الحديد والزنك والمنغنيز والنحاس، ونسبة البروتين، ومحتوى الكلوروفيل، وعدد الثمار ووزنها الطري ونسبة الكربوهيدرات فيها ومحتواها من فيتامين C، وتراكيز المركبات الفعالة Capsaicin و 2-dihidrocapsaicin و Nonivamide و 4,4-Dimethyl-2-pentanone في الثمار. في حين كان التركيز 0.3 مل. لتر-1 ذات تأثير معنوي على حجم الجذر، والوزنين الطري والجاف للمجموع الجذري، ومعدل النمو المطلق، واستدامة الكتلة الحيوية، ومحتوى كل من الفسفور والبوتاسيوم والبورون، وعدد الأزهار. أما عدد الأوراق والمساحة الورقية الكلية فكانت زيادتهما بتأثير أعلى تركيز مستعمل من الفينولات 0.4 مل. لتر-1.

  3. التركيز 20 مايكروغرام. لتر-1 من العناصر الصغرى النانوية مع 0.2 مل. لتر-1 من الفينولات حقق زيادة معنوية في ارتفاع النبات، وقطر الساق، وعدد الأفرع، والوزنين الطري والجاف للمجموع الخضري، ومحتوى كل من الحديد والزنك والمنغنيز والنحاس، وعدد الثمار ووزنها الطري، ونسبة الكربوهيدرات، ومحتوى فيتامين C، وتركيز المركبين الفعالين Capsaicin و 2-dihidrocapsaicin في الثمار.

  4. التركيز 20 مايكروغرام. لتر-1 من العناصر الصغرى النانوية مع 0.3 مل. لتر-1 من الفينولات أثَّرَ معنوياً في زيادة حجم الجذر، والوزنين الطري والجاف للمجموع الجذري، ومعدل النمو المطلق، واستدامة الكتلة الحيوية، ومحتوى البورون.

  5. التركيز 10 مايكروغرام. لتر-1 من العناصر الصغرى النانوية مع 0.2 مل. لتر-1 من الفينولات حقق أعلى محتوى للنتروجين، ونسبة للبروتين ومحتوى للكلوروفيل. بينما حقق التركيز 10 مايكروغرام. لتر-1 من العناصر الصغرى النانوية مع 0.3 مل. لتر-1 من الفينولات أعلى محتوى لكل من الفسفور والبوتاسيوم، وعدد الأزهار.

  6. التركيز 20 مايكروغرام. لتر-1 من العناصر الصغرى النانوية مع 0.4 مل. لتر-1 من الفينولات كان الأفضل معنوياً على صفة عدد الأوراق والمساحة الورقية الكلية.

  7. التركيز 40 مايكروغرام. لتر-1 من العناصر الصغرى النانوية مع 0.2 مل. لتر-1 من الفينولات سجل أعلى تركيز للمركبين الفعالين Nonivamide و 4,4-Dimethyl-2-pentanone في الثمار.


 MSC .Thesis Discussion of student Ahmed Omran Enaya from department of

Biology

At the hall of the late Dr. Ahmed Omran Anaya from department of  Biology, MSC .Thesis Discussion of student Aamed Omran Anaya from department of Biology entitled(The Role of Nano Microelements and Phenols in Some Growth Traits and Active Compounds ofChilli Pepper PlantCapsicumannuum L. in The Hydroponic) has been discussed

The discussion committee

Prof. Dr.Abbas Jassim Hussein Head

Asst.prof.Dr. Ahmed Najem Abdullah Member

Asst.prof.Dr. Samira Moayad Yassin  Member

Asst.prof.Dr. Maher Zaki Faisal  Member and Supervisor

The Abstract

The glass house of the department of Biology – College of Education for Pure Sciences (Ibn Al-Haitham) –University of Baghdad was selected for the experiment during the growth season 2017-2018 using the hydroponic unit for the development of pepperseedlings Capsicumannuum (L.) in order to the role of Nano microelements at concentrations (0, 5 , 10 , 20 and 40) µg. L-1and phenols (0, 0.1, 0.2, 0.3 and 0.4) ml. L-1 on some growth traits and active compounds of plant.

The experiment was designed with the Completely Randomized Design (CRD) for a global experiment consisting of two factors and three replicates (5 Nano microelements× 5phenols × 3 Replicates), including 75 experimental units. In the comparison of the mean, the difference was significantly less significant difference (LSD) at the probability level (P ≤ 0.05), The results of the experiment were as follows

The significant effect of Nano micro elements with a concentration of 20 μg.L-1in plant height, stem diameter, root size, number of leaves, total leaf area, number of branches, fresh and dry weights of vegetative and root groups, absolute growth rate, biomass duration, the content of iron, zinc, manganese, copper and boron, number of fruits and their fresh weight, carbohydrate percentage, vitamin C content and the concentration of the active compoundscapsaicin and 2-dihydrocapsaicin. While the significant effect of 10 μg.L-1the concentration wasincrease the content of nitrogen, phosphorus and potassium, protein percentage and chlorophyll content. The concentration of 40 μg.L-1 was significant effect limited on root length and the concentration of nonivamideand 4,4-Dimethyl-2-pentanone active compounds in fruits.

The use of phenols sprayed on the vegetative group with a concentration of 0.2 ml. L-1 were a significant effect on plant height, stem diameter, root length, number of branches, fresh and dry weights of vegetative group, the content of nitrogen,iron, zinc, manganese and copper, protein percentage, chlorophyll content, number of fruits and their fresh weight, carbohydrate percentage, the content of vitamin C, and the concentration of capsaicin, 2-dihidrocapsaicin, nonivamide and 4,4-Dimethyl-2-pentanone active compounds in fruits. While the concentration of 0.3 ml. L-1 have a significant effect on root size, fresh and dry weights of root group, absolute growth rate, biomass duration, the content of phosphorus, potassium and boron, and the number of flowers. The number of leaves and the total leaf area was increased by the effect of the highest concentration used of phenols 0.4 ml. L-1.

The concentration of 20μg.L-1 of Nano microelements with 0.2 ml. L-1of phenols showed a significant increase in plant height, stem diameter, the number of branches, fresh and dry weights of vegetative group, the content of iron, zinc, manganese and copper, the number of fruits and their fresh weight, carbohydrate percentage, the content of vitamin C and the concentration of capsaicin and 2-dihidrocapsaicin active compounds in fruits.

The concentration of 20 μg.L-1 of Nano microelements with 0.3 ml. L-1 of phenols had a significant effect in increased of root size, fresh and dry weights of root group, absolute growth rate, biomass duration and the content of boron.

The concentration of 10 μg.L-1 of Nano microelements with 0.2 ml. L-1 of phenols achieved the highest content of nitrogen, protein percentage and chlorophyll content. While The concentration of 10 μg.L-1of Nano microelements with 0.3 ml.L-1 of phenols achieved highest content for both phosphorus and potassium, and the number of flowers.

The concentration of 20 μg.L-1 of Nano microelements with 0.4 ml. L-1 of phenols were significantly superior to the number of leaves and total leaf area.

The concentration of 40 μg.L-1 of Nano microelements with 0.2 ml. L-1 of phenols recorded the highest concentration of nonivamide and 4,4-dimethyl-2-pentanone active compounds in fruits.

 

IhcoeduAuthor posts

Avatar for ihcoedu

كلية التربية للعلوم الصرفة (ابن الهيثم) - College of Education for Pure Science (Ibn Al-Haitham)

Comments are disabled.